»La rentrée litéraire«, eller den franska litteraturhösten.

Den franska bokmarknaden har i betydligt större grad än Sverige sin högsäsong koncentrerad till hösten, då ett flertal litterära priser tilldelas.

Det äldsta och mest åtråvärda priset är Goncourtpriset (Prix Goncourt), som utdelas för första gången 1903 och skapades av bröderna Jules och Edmond Goncourt som resultatet av en konflikt med franska Akademin, som många kulturpersonligheter ansåg under slutet av 1800-talet vara förfärlig konservativ och föråldrad i sin syn på hur en roman bör skrivas.

Prissumman är satt till symboliska 10 euro, men den belönade romanen brukar tilldra sig stor uppmärksamhet och tryckas i stora upplagar, vanligen mellan 100 000 – 500 000 exemplar. Av de 117 Goncourtpriser son delats ut hittills har endast 12 kvinnor fått det. Det är dock en kvinna, Marguerite Duras, som har försäljningsrekordet med sin roman Älskaren (L’amant), som fick priset 1984. Priset delas ut varje år i början på november.

Kanske för att den kvinnliga kultureliten anade att de skulle missgynnas instiftades Prix Femina redan 1904, ett pris som endast tilldelas kvinnliga författare. Vinnaren annonseras första onsdagen i november på Hotell Crillon.

Prix Renaudot, uppkallat efter den man som 1631 grundade den första tidningen i Frankrike, är skapat av journalister och litteraturkritiker och började delas ut 1926. Det annonseras direkt efter Goncourpriset, även det på restaurangen Drouant i Paris 2a arrondissement. Den som får Goncourt kan inte få Renaudot, därför har juryn alltid två alternativ till priset, ett första och ett andra val.

1956 instiftades prix Médicis, som ämnar belöna en debuterande eller talangfull författare som ännu inte blivit berömd. Priset annonseras på radion, i början på november.

Ett annat pris som jag finner särskilt intressant är Prix des libraires eller franska bokhandlarnas förbunds eget pris, som uppfanns 1955 och delas ut på våren. Även där tilldelas priset till romaner skrivna på franska.

Tack
Johanna

Föregående
Föregående

Hervé Le Telliers Anomali direkt in på 7:e plats på Der Spiegels bestsellerlista